Felsefe

Fotoğraf

Vasl-Ulama PDF Yazdır e-Posta
Divan Edebiyatı - Aruz Vezni
Vasl (ulama), kapalı bir heceyi, açık hece durumuna ge­tirmek için yapılır.

Son hecesi ünsüzle (sessiz harfle) biten bir kelime, kendin­den sonraki ilk hecesi ünlüyle (sesli harfle) başlayan kelimeye kendiliğinden bağlanır. Böylece iki kelime arasında bir ses kay­naşması meydana gelir.

 Mev sim mü te hay yil va ki tak şam di Be bek te

-   -./ .--. / .--. / .--

Mef û lü / me fâ î lü / me fâ î lü / fe û lün

-   -./ .--. / .--. / .--

 Bu mısraa dikkatle bakıldığında sessiz harfle biten vakit kelimesinin, sesli,harfle başlayan akşam kelimesine nasıl bir akışla bağlandığı kolayca anlaşılır. Burada veznin isteğine gö­re bir bağlanma olmakla beraber, heceler arasındaki ses an­laşması başta gelmektedir.

Bazan vezin gereğince, doğal olarak bağlanması gereken yerde, bağlanma yasaklanır. Bu yasaklama bakımından Ziya Paşa'nm şu beytine bakalım : 

Hür olmak eğer ister isen olma cihanın

Zevkında safasında gamında kederinde. 

Birinci mısraın ilk iki kelimesi, söyleyişte doğal olarak birbirlerine bağlandıkları halde, vezin gereğince bağlamadan, ayrı ayrı okumak zorundayız. Eğer bağlı olarak okursak, bu iki kelimeyi feûlün kalıbına uydurmuş oluruz. Halbuki beytin vezni Mef'ûlü mefâîlü mefâîlü faûlündür. Bu vezne göre olmak ile eğer kelimelerinin bağlanmaları gerekmektedir ve şöyle olur : 

Hür ol ma/ke ğer is te/ri sen ol ma/ci ha nın

-          - ./.- -./.- -./.- - 

Bu mısrada ister kelimesiyle isen kelimesi kendi araların­da bağlanmışlardır. Vasl yapmanın, yani ünsüzle biten kelimeyi, ünlüyle baş­layan kelimeye bağlamanın faydası şudur: Ünsüz harfle biten hece kapalıdır, yani çizgi ile işaretlenir. Halbuki aruz kalıbı, o hecenin açık olmasını istemektedir, işte bu durum karşısın­da, yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi, birbirlerine bağlanan iki kelimeden ilkinin son harfi olan ünsüz harfini, ikinci keli­menin ünlü harfle başlayan ilk hecesine devretmiş oluruz. Böylece kapalı olan hece açılmış olur.

 
 
 
Tüm Hakları Saklıdır.
İletişim: uneweb@hotmail.com
 
 
     
 
   
Design by go-vista.de and augs-burg.de

 
site ekle