Felsefe

Fotoğraf

Joseph Conrad PDF Yazdır e-Posta
Dünya Edebiyatları - İngiliz Edebiyatı

Polonya asıllı İngiliz romancısı (Berdiçev, Ukrayna, 1857- Bishopsbourne, Kent, 1924).Ulusal bağımsızlık mücadelelerine katıldığı ülkesinden sürgün edilmiş Polonyalı bir edebiyatçının oğlu olan Joseph Conrad (gerçek adı Konrad Korzeniowski'dir), ana babasını kü­çük yaşta yitirdikten sonra, amcası­nın yardımıyla Krakow lisesinde öğ­renim gördü. Daha on iki yaşında denizci olmak isteğine kapıldı; on yedi yaşında Marsilya'ya giderek ti­caret gemilerinde çalışmaya başla­dı. 

1878'de İngiltere'ye gitmek için Fransa'dan ayrıldı ve İngiltere, Avustralya, Hindistan arasında gi­dip gelirken, denizcilik yaşamının sağladığı boş vakitten yararlanarak Shakespeare'i okuyup ingilizce ede­biyat dilini öğrendi. İngiliz ticaret fi­losunda kaptan olarak 1886'da İngiliz uyruğuna geçti ve bir süre, Hint Okyanusu'nda deniz seferleri­ne katıldı. Düş kırıklığıyla sonuçla­nan duygusal bir serüvenden sonra, Londra'ya dönüp, 1889'da Almayer's Folly, a Story of an Eastern River'ı (Almayer'in Çılgınlığı, Bir Doğu Irmağının Öyküsü) yazmaya koyuldu; ama Kongo ırmağının kaynağına yönelecek bir geminin kaptanlığını üstlenerek, yarıda bıraktı. Romatizmaya yakalanarak 1894'te İngiltere'ye dönmek zorunda kalınca tamamladığı Almayer's Folly'nin (1895) büyük başarı kazan­ması üstüne, 1896'da evlenerek kendini bütünüyle edebiyata adadı. Çoğunlukla temel bir öğeye indirge­nen gerçek serüven öyküleri olmala­rının yanı sıra, Conrad'ın bütün yapıtları, eleştirici bakışla anlatılan kişisel deneyimleri dile getirir ve her birinde, saplantı haline gelmiş bir duygu ağır basar: Aşk (Almayer's Folly); pişmanlık (Lord Jim); gerçek­leşmek üzere olan bir yıkımın önceden duyulması (Typhoon [Tayfun]);vb. 

Aşağı yukarı bütün yapıtlarının çer­çevesi deniz olan Conrad için deniz,hem vaad dolu bir yer ve tehlike, hem yalnızlık ve yaşamdır. Yazar ayrıca, çağını altüst eden anarşistlerin komplolarına da an­latılarının çoğunda yer vermiş ve bunlardan dramatik bir anlam çıkarmıştır.

Sağlam ve anlaşılır bir üslupla ya­zan Conrad, yabancı bir yazarın, bir başka ülkenin dilini tam bir usta­lıkla kullanmasının ender raslanan örneklerinden biridir.  

Eserleri: 

Almayer's Folly, a Story of an Eas­tern River (Almayer'in Çılgınlığı, Bir Doğu Irmağının Öyküsü, 1895); Ölüm Seferi (The Nigger of the Narcissus, 1897); Lord jim (1900); Typhoon (Tayfun, 1903); The Mirror of the Sea (Denizin Aynası, 1906); Under Western Eyes (Batılı Gözüyle 1911); The Rover (Korsan, 1923).

 
 
 
Tüm Hakları Saklıdır.
İletişim: uneweb@hotmail.com
 
 
     
 
   
Design by go-vista.de and augs-burg.de

 
site ekle