Felsefe

Fotoğraf

Asım Bezirci PDF Yazdır e-Posta
Edebiyat - Yazarlar

İlk öğrenimini Erzincan'da, Mersin' de başladığı orta öğrenimini de Er­zurum'da tamamlayan (1947) Asım Bezirci, İstanbul Üniversitesi Ede­biyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiya­tı Bölümü'nü bitirdikten (1950) son­ra çeşitli özel kuruluşlarda muhase­beci olarak çalıştı (1953-1978). 1978' de emekli oldu. 

Edebiyata karşı ilgisi daha lise öğre­nimi sıralarında başlayan Asım Bezirci, çeşitli edebiyat dergilerinde (Forum, Yeni Ufuklar, Seçilmiş Hikâyeler, Pazar Postası) bir süre Fikret Arıel ve Halis Acarı takma adlarıyla eleştiri yazıları yazdı. 1960'tan sonra da Dost, Ataç, Yeditepe, Yeni A, Papirüs, Soyut, Yazko Edebiyat, vb. dergilerde asıl adıyla eleştiri, inceleme yazısı ve çeviriler yayımladı. Her türlü yöntemden, kaynaktan yararlanarak yapıtın çevre ve tarih içindeki yerini, durumunu, ayrıca­lığını bulup göstermeye çalışan Asım Bezirci'nin Türk edebiyatının değişik dönemlerini, sorunlarını, olaylarını ve yazarlarını ele alan deneme, eleştiri ve araştırmaları, bu anlayış doğrultusunda gerçekleş­tirilmiş çalışmalardır. Ahmet Hâşim, Nazım Hikmet, Or­han Veli ve Cahit Sıtkı Tarancı'nın şiirlerinin eleştirili basımlarını da hazırlamış olan Asım Bezirci'nin ayrıca Flaubert, Sartre, Eluard, Robbe-Grillet, vb. yazarlardan ya­pılmış çevirileri vardır. 

Eserleri: 

Deneme-eleştiri: Çok Kapılı Oda (1961); Günlerin Götürdüğü Getirdi­ği (1962); Okudukça (1967); Bilim­den Yana-Sosyalizme Doğru (1976); vb.

İnceleme-araştırma-antoloji: Edip Cansever (1961); Abdülhak Hamit'in "Tank yahut Endülüs Fethi" (1966); Orhan Veli (1967); Ahmet Haşim (1967); Nurullah Ataç (1968); Dün­den Bugüne Türk Şiiri (1968, an­toloji); Metin Eloğlu (1971); On Şair On Şiir (1971); İkinci Yeni Olayı (1974); Sabahattin Ali (1974); Nazım Hikmet ve Seçme Şiirleri (1975); Orhan Kemal (Hikmet Altınkaynakla, 1977); 1950 Sonrasında Hika­yecilerimiz (1980); Abdülhak Hamit (1982); vb.

 
 
 
Tüm Hakları Saklıdır.
İletişim: uneweb@hotmail.com
 
 
     
 
   
Design by go-vista.de and augs-burg.de

 
site ekle